Réinventer Paris
-0-
-1-
-2-
-3-
-4-
-5-
-6-
-7-
-8-
-9-
-10-
Project title
Réinventer Paris Éole Évangile

Project description
Mixed-used building (Housing, office, retail, hotel) in Éole Évangile.

Location
Paris 18th (France)

Client
City of Paris

Project team
Representative: Nexity
Architecture – Contractor until 2016: Offscape s.a.s. represented by Francesco Marinelli as partner of the firm and the team of the firm
with Arep, Saa
BET Engineering, fluids, economist : Terrel, S2T Vpeas, Qios
BET HQE : Terao
Manag. of the projet: Artella
Consultants: le 104, Numa
Landscape: Coloco,
Urban Agriculture : Sous les Fraises

Task
Preliminary plan

Chronology
2015 - 2016

Design data
Gross area 34.253 sqm

The triangle Éole-Évangile occupy a very particular lot inside the North-East Paris sector and represent a strategic point of transition. Its nearby vicinity is extremely various. Considering its specific site, its proximity and accessibility, Eole is destined to become a real urban catalysator.

This main vocation imposed to constitute in this location a « capable space »,  a build framework , flexible and responsive to the needs of the moment. This capacity can be found on the two typologies which defined the Parisian building in XIXth century: 

  • The Haussmanien building, where houses are transformed into offices, the service activity space in commercial spaces, where the maids rooms are grouped to become apartments, and the large bourgeois apartments are intersected to become small studios.
  • The building atelier. The free layout, the height ceiling and generous glazed window typical of this kind of building allowed divers use, and an overlap of activities. Often uses as storage or craft and industrial production.

This plasticity has been  lost in the standardised and targeted products of the 60’s, when there was a will to split the city in defined program, and to produce building that could respond to one unique function/need.

This specialisation has created a segregation between housing district and business district, between social housing and the suburbs. It has contributed to the building of borders and ghettos which today impede the quality of life of our society and its future development. It has generate a urban real estate park that can’t adapt to new applications.

We need to re-invent a typology which could offer the same adaptable plasticity to nowadays urban society: generous in hybrid space, multifunctional, evolving and reversible.

  • Hybrid - today lifestyle is keen on merging private activity, professional or cultural one, all together.
  • Multifunctional – the creativity of a city can be measure of its ability to bring together the citizens in functions and complementary activities to enrich each other.
  • Evolving and reversible to respond quickly to the change of needs of the citizens.

Our « Éole » project is a privileged place to accommodate the need of mixed-use , of adaptability  that become necessary to our society and its evolution and to explore a new way to build and to make a building grow.

We develop a constructive and comprehensive approach which can accommodate several programs in the same building or a same lot and allows an easy evolution and growth. It will be representative of  a logic of program continuity, of rupture or a search of coeducation.

We have divided the building process in two stages in order to distinguish:

  • What is the responsibility of the site and the placement of volumes served by vertical circulations and a network distribution ensuring the basic functions and which are the responsibility of the permanent  installation: the creation of trays or land" bunk", overlapped,  appropriable and accessible
  • What responds to functional needs and social at a given moment and that can evolve, adapt, and transform. The light facades which allow the appropriation of outer space, the indoor and outdoor facilities.

We have imagined a "permanent" frame and developed it as a "kit”.

A constructive frame in concrete in three dimensions composed of 20m floors thermally insulated, a frame square of 8.1 m and implanted in height every 6.24 m. in order to identify appropriable volumes. The vertical circulations are built in addition of this constructive frame

For the development of these volumes of base we preferred light structures and prefabricated systems, made in dry stream (wood or metal) ensuring a quick implementation and a an easy disassembly .