Via Mecenate
-0-
-1-
-2-
-3-
-4-
-5-
-6-
-7-
-8-
-9-
Project title
Via Mecenate

Project description
Renovation of an apartment in an Art Deco Pavilion in Rome.

Location
Via Mecenate, Rome (Italy)

Client
Private

Project team
Architecture: contractor up to 2016: Scape s.p.a led by partner Architect Paolo Mezzalama and the studio team
Structural engineering:  Ing.Antonio Del Buono


Task
Complete (design and construction)

Chronology
2011-2012

Design data
Gross area: 220 sq m
Outdoor area: 60 sq m

Budget
450.000€

The apartment, measuring a little over 200 sq m, was distributed over three levels; two main floors and a mezzanine, the fruit of numerous interventions that had been carried out in a disorderly and incoherent manner over the last twenty years. 
The objective of the project was that of reconstructing the interior of the dwelling to produce a spatially coherent and unified entity while taking advantage of and enhancing aspects of the house such as the high ceilings in certain areas and the presence of several outside spaces, which, although small, are on different levels and provide splendid views of the city. 
Two main structural operations dictated the organisation of the various areas of the house: integrating a large body of wood for the internal staircase to connect the various levels and all the cupboard and storage space necessary for the easy running of a house, as well as the homogenization of the ceilings that were arranged with layered roofing that was interesting but compromised by irrational and disorganized load-bearing elements. 
The first operation allowed the redistribution of the various living spaces in the house. On the first floor, the living room takes advantage of the building’s high ceilings and the best views of Colle Oppio. The sleeping quarters on the other hand are smaller spaces: two bedrooms with their respective bathrooms. Large four-metre high cupboards introduce a connecting element between these two areas of the apartment. 
The second considerable alteration involved the roofing. A new system of false ceilings accentuates the articulation of the joints in the roof, highlighting the movement and interaction with the spaces beneath. It was an intervention inspired by the existing shapes of the roof while strengthening and reinforcing those shapes in a contemporary key.