CCU CCR / CSS of Pantin
-0-
-1-
-2-
-3-
-4-
-5-
-6-
-7-
-8-
Project title
CCU CCR / CSS of Pantin

Project description
Railway Singalling Center for the RER E and Paris Est area
Restricted competition. Winning project

Location
Pantin - 93 (France)

Client
SNCF Réseau Plateau Éole

Project team
Architecture – Contractor until 2016: Offscape s.a.s. represented by Francesco Marinelli as partner of the firm and the team of the firm
BET structures: Aedis
BET fluids, HQE: Deerns
Acoustics: Altia
BET roads and networks: LMP
Economy: Bureau Michel Forgue
Landscape Design: Après la Pluie

Task
Complete (studies and building site)

Chronology
2015 - 2016

Design data
Gross area: 4.600 sqm

Budget
15.000.000 € (CCU CCR)
2.500.000 € (extension CSS)

The project site is located in the future ZAC Ecoquartier Gare de Pantin, an area in transformation of one of the main rail freight station outside Paris. This context in continuous evolution, united with the requirements of security required from the program led us to design the building as an autonomous object, introverted, with a strong urban presence, allowing him to be a landmark and a reference to the neighborhood.

The CCU CCR building has a clear and unified image: a long stone monolith with two emerging brass blocks, perceived as a “landmark” across the city and evoking the presence of the activities that are taking place there.

The texture of the enclosure is made of long stone blades that evoke the rail bundles and has the plastic force of an urban facade. This kind of design enables the dynamic perception of the building, which varies depending on the perspective of the observer: from the train, from the gateway, from the bridge, or from the public roads.