Offices in Paris Batignolles
-0-
-1-
-2-
-3-
-4-
-5-
-6-
-7-
-8-
-9-
-10-
-11-
-12-
-13-
-14-
-15-
-16-
Project title
Offices in Paris Batignolles

Project description
Offices and shopping facilities, Lot 09 ZAC Clichy Batignolles
Restricted competition, Winning project

Location
ZAC Clichy-Batignolles, Paris (France)

Client
Bouygues Immobilier (promoter)
Caisse des dépôts et consignations (investor)

Project team
Lead Architect collaborator: Baumschlager Eberle
Architecture – Contractor until 2016: Offscape s.a.s. represented by Francesco Marinelli as partner of the firm and the team of the firm
Landscape: LATZ + PARTNER
Sustainable development: Energelio
Structural engineering: SCYNA 4, AIA
Facade engineering: ARCORA
Plant engineering: Barbanel
Acoustics: Lamoureux
Wood engineering: ICM
BIM MANAGER: EGIS

Task
Complete (design and construction)

Chronology
2013 - 2018

Design data
Gross area: 17.000 sqm
Energetic performance
Label BEPOS
NF Bâtiments Tertiaires Démarche HQE Septembre 2011, level Excellent
Certification BREEAM International 2013: level Very Good
Green Office ®
Compliance with the requirements of the Cahier des Prescriptions Environnementales et de Développement Durable (CPEDD) of ZAC Clichy Batignolles
Plan Climat Ville de Paris/ RT2012
Label Pilote BBCA 2016

Budget
31.700.000 €

The office building is to be on lot 09 at ZAC Clichy-Batignolles, in Paris, on a structure covering the rail tracks belonging to the French railways, SNCF. The project is part of the future eco neighborhood. The building is integrated into an urban context organized so that it is open onto the rail tracks but solid on the street side. The construction is formed of three wings that have different orientations: one faces the Tour Eiffel, another looks towards Montmartre and the third towards the future TGI (Courthouse) designed by Renzo Piano. This threefold orientation allows for great flexibility of use over time; indeed the three wings could belong to one, two or three users. Each wing has the benefit of a large window looking out over the city and a space with double height ceiling for the occupiers’ use. Between the south and west wings there is a green courtyard, which enables the park to continue into the building itself and the creation of a belvedere or panoramic view of the rail tracks and the Tour Eiffel. The alignment with the north-south road reinforces the architectural appearance of the project while the ground floor regulates the different flows in an articulated dynamism with double height. The rigor of the structural fabric reappears in the facade by means of a rhythm of regular full and empty spaces that is broken by volumes protruding over the urban space. These protrusions bring movement to the facade that disassociates the mass and creates the building’s true identity.